Raczej jeszcze nie wspominałam, że uwielbiam wyszukiwać przepisy na przeróżnych anglo-języcznych stronach. I tu pojawia się problem tłumaczenia.
Zdarza się, że znajdę coś niesamowicie wspaniałego
A wtedy okazuje się, że są tak składniki, których nie kupię...
I tak się kończy większość moich poszukiwań.
Na święta postanowiłam upiec ciastka. I postanowiłam, że nic nie będzie w stanie mnie powstrzymać!
Chciałabym podzielić się jednym z trzech przepisów, które wypróbowałam. Te ciastka cieszyły się nadzwyczajną popularnością. Nikt nie mógł się im oprzeć.
Oto jak przetłumaczyłam przepis na pyszne ciasteczka serowe.
Składniki:
- 1/2 kostki miękkiego masła
- kostka twarożku śmietankowego (ok. 227g ale kostka 200g powinna wystarczyć)
- 1 jajko
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii, który ja osobiście zawsze pomijam bądź daję cukier waniliowy
A oto co podaję ja:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku.
- Ucieramy masło, serek, ekstrakt oraz jajko na puszystą masę.
- Dodajemy suche składniki i miksujemy na gładko ;)
Teoretycznie cukier powinien pójść do osobnej miski i kulki z ciasta miały być w nim obtaczane, ale ja przeoczyłam ten punkt i dałam cukier do ciasta.
Proponuję dać pół szklanki do ciasta, a resztę do obtaczania - może wyjdą wam lepsze niż moje ;)
Oryginalny przepis mówi także, że masę można schłodzić przez ok. 30 minut - Rozgrzewamy piekarnik do 350F= 180C
- Pieczemy około 12. minut.
Jak ktoś wypróbuję i wyjdą mu mięciutkie i klejące to niechaj wie, że wyszły mu dobrze. A później niechaj tu wróci i powie mi jak mam zrobić, by i mi się takie udały.
Tu macie link do oryginalnego przepisu: http://howtonestforless.com/2014/10/29/gooey-butter-cookie-recipe/
Amator słodkości pozdrawia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz